我的备考方案

获取方案

吉祥物小蜜蜂

在线咨询

申友在线咨询二维码图片

水平测试

做题练习

联系我们

全国免费咨询热线 400-600-1123
官方微信
微信公众号
官方微博
高分成就梦想 • 名校改变人生 国家高新技术认定企业
服务中心
搜索
400-600-1123

Hi~欢迎来到申友

登录 | 注册

剑桥雅思10 Test1解析

申友 2017-03-28 12:06:05 阅读(44)

剑桥雅思10 Test1解析

Reading

Passage 1

1. Examples of ancient stepwells can be found all over the world.

答案:FALSE

参考译文:古代阶梯井的例子在全世界都可以找到

定位词:Example of ancient stepwells

解题关键词:all over the world

文中对应点:

During the sixth and seventh centuries, the inhabitants(居民) of the modern-day states of Gujarat and Rajasthan in northwestern India developed a method of gaining access to clean, fresh groundwater during the dry season, for drinking, bathing, watering animals and irrigation. However, the significance of this invention--the stepwell--goes beyond its utilitarian application.

 

本题是这篇文章的第一道题目,而且问题的内容和文章主题stepwells相关,因此优先在开头段寻找。首段第一句提到“印度西北部的居民发明了一种方法”,而根据文章第二句中的the significance of this invention--the stepwell可知说的就是stepwells,因此关于古时候阶梯井“在哪儿”这件事,文中是提到的,排除NOT GIVEN。之后看是不是all over the world可由于文章说到north-western India,因此确定答案为FALSE。并且通过阅读全文,可以进一步确认实际上本文只焦聚在印度地区。

 

2. Stepwells had a range of functions, in addition to those related to water collection.

答案:TRUE

参考译文:除了跟取水有关的功能之外,阶梯井有一系列的功能,

定位词:those related to water collection

解题关键词:functions, in addition to

文中对应点:

During their heyday(全胜期), they were places of gathering, of leisure and relaxation and of worship(礼拜) for villagers of all but lowest classes.

第二段这里说到它们(stepwells)是聚会放松以及礼拜的地方。因此除开取水的功能之外,还有其它的功能。

 

3. The few existing stepwells in Delhi are more attractive than those found elsewhere.

答案:NOT GIVEN

参考译文:相比其它地方,在Delhi找到的阶梯井要更加吸引人一些。

定位词:Delhi

解题关键词:more attractive

文中对应点:Most stepwells are found dotted round the desert areas of Gujarat where they are called vavand Rajasthanwhere they are called baori, while a few also survive in Delhi.

根据地点名词Delhi定位到此段,并从比较关系“more attractive”判断这里讲Delhi和其它地区的井做了比较。然而通过阅读定位段落,都没有发现在做这方面的比较,因此判断NOT GIVEN

 

4. It took workers many years to build the stone steps characteristic of stepwells.

答案:NOT GIVEN

参考译文:建造阶梯井的石阶这一特色花了工人们很多年时间。

定位词:stone steps, many years

文中对应点:

As their name suggests, stepwell comprise a series of stone steps descending from ground level to the water source(normally an underground aquifer) as it recedes following rains. When the water level was high, the user needed only to descend a few steps to reach it; when it was low, several levels would have to be negotiated.

根据地点名词stone step定位到原文第三段,该段出现“stone steps”但没有提到花费时间的问题,因此判断NOT GIVEN

 

 

 

5. The number of steps above the water level in a stepwell altered during the course of a year.

答案:TRUE

参考译文:阶梯井在水面之上的阶梯数在一年当中有变化

定位词:steps, above the water level

解题关键词:altered during the course of a year

文中对应点:

As their name suggests, stepwell comprise a series of stone steps descending from ground level to the water source (normally an underground aquifer) as it recedes following rains. When the water level was high, the user needed only to descend a few steps to reach it; when it was low, several levels would have to be negotiated.

根据地点名词stone step定位到原文第三段,文中说道当水平面高的时候取水人只需要走下几步阶梯,当水平面低的时候就得多走几步,因此水面的阶梯数在一年中有变化。选TRUE

 

6.定位词:shade for people

文中对应点:

Built from stone and supported by pillars, they also included pavilions(楼阁) that sheltered visitors from the relentless(残酷的) heat.

根据shaded for people找到第四段同意转换词sheltered visitors,因此在that前面的名词pavilions为本题答案。

 

7.定位词:serious climatic events, southern Rajasthan

文中对应点:

Their condition hasnt been helped by recent dry spells: southern Rajasthan suffered an eight-year drought between 1996 and 2004.

根据问题当中的climatic events猜测答案是一个表示气候现象的名词,并且发生位置在southern Rajasthan,文章第五段说到southern Rajasthan并说道drought干旱,因此可判断答案为drought

 

8.定位词:frequent visitors nowadays.

文中对应点:

Today, following years of neglect, many of these monuments to medieval engineering have been saved by the Archaeological Survey of India, which has recognised the importance if preserving them as part of the countrys rich history. Tourists flock(蜂拥而至) to wells in far-flung(遥远的) comers of northwestern India to gaze in wonder at these architectural marvels from hundreds of years ago, which serves as a reminder of both the ingenuity and artistry of ancient civilisations and of the value of water to human existence.

根据nowadays找到此段today定位,之后说道旅客们蜂拥而至,因此判断答案为tourists

 

9.定位词:Rani Ki 9 Vav, 2001

文中对应点:

Incredibly, in January 2001, this ancient structure survived an earthquake that measured 7.6 on the Richter scale.

根据the判断答案为名词,而空后出现2001可定位第七段并找到survived an earthquake,因此答案为earthquake

 

10.定位词:Surya Kund, geometrical pattern

文中对应点:

It actually resembles a tank(Kund means reservoir or pond) rather than a well, but displays the hallmarks(印记) of stepwell architecture, including four sides of steps that descend to the bottom in a stunning geometrical formation.

根据题干produce可判断答案为名词,宾语为geometrical pattern对应第八段第二句的geometrical formation,此处为同义替换,而前面的four sides of steps可以替换题目中的steps on the 10_____,因此答案为4 sides

 

11.定位词:Surya Kund, looks more like, than a well

文中对应点:

It actually resembles a tank(Kund means reservoir or pond) rather than a well, but displays the hallmarks(印记) of stepwell architecture, including four sides of steps that descend to the bottom in a stunning geometrical formation.

题干结构more like... than...对应此段的...rather than...,因此rather前面的tank为答案。

 

12.定位词:Chand Baori, a view of the steps

文中对应点:

On the fourth side, verandas(阳台) which are supported by ornate pillars overlook the steps.

题目provide the view of the steps与原文第十段最后一句overlook the steps对应。因此答案为verandas

 

13.定位词:Neemrana Ki Baori, two, levels

文中对应点:

Constructed in around 1700, it is nine storeys deep, with the last two being underwater.

题干的levels同义替换词storeys,并且有原文重现的two,因此可以定位到第十一段第二句。这句话里看到with the last two being underwater,答案为此处的underwater

 

 

 

Listening

Section 4

31.定位词:white bear

题干空格前的uncommon与原文special 同义替换,而后出现答案gene

 

32.定位词:local people

题干空格前的unusual与原文special 同义替换,而后出现答案power

 

33.题干词protect原文重现。可预测需要填名词。原文随即表述It is their way of protecting it when strangers visit the area,其中strangers是唯一符合含义的名词。

 

34.题干词roots原文重现,较易定位。可预测需要填名词或者动词(+ing)。题干词stop与原文prevent 同义替换,而后出现答案erosion

 

35.在原问提及vegetation时应预知本体答案即将出现。题干信息帮助不大,仅知道需要填名词,意为“少量的_____”。原文a few islands符合含义。本题相对较难。

 

36.本题可由threats, habitat, logging companies定位。可预测需要填名词,表达“____的建设”,build roads含义完全相符。题干中的construction与原文中的build同义替换。另外,establish在考试中同样常与construct, build替换。

 

37.定位词:salmon

可预测需要填名词。题干词unrestricted与原文中的no legal limit为同义转换,随即出现fishing

 

38.题干词existence原文重现。可预测需要填名词,表达“_____率低”。Reproduction符合含义。该词较为少用,可能造成考生拼写困难。

 

39.本题可由副标题going forward判断大致位置。以及信息working together原文重现,较易定位、可预测填名词。Logging method与题干______of logging极易匹配。

 

40.本题题干词maintenance以动词形式maintain原文重现。可判断需要填名词,表示出maintenance之外还要做的事情。expansion符合含义。可能会有考生误填随后出现的create的名词形式creation,但此句指for other bears,不符合题干内容。

 

 


评论 报错

参与讨论

头条资讯
x
纠错文章
错误描述
联系申友 全国免费咨询热线:400-600-1123